Wat Phra Keo - Grand Palace - Bangkok


Grand Palace & Wat Phra Keo

Palatsmuren - Grand PalaceGrand Palace är ett av Bangkoks populäraste turistmål. Palatset täcker en yta av 218,000 m² och omges av 4 murar med en omkrets av 1900 meter.

Inne på palatsområdet ligger smaragd-buddhans tempel (Wat Phra Keo), som är den Thailändska buddhismens heligaste Buddha staty.

Grand Palace har öppet dagligen från 8:30–16:30 (sista biljettköp 15:30!)

Tänk på att det kan vara smart att komma tidigt då solen kan bli rätt stark under dagen.

 

 

 

Expressbåt ill Grand PalaceTa sig dit

Grand Palace ligger vid Chao Phraya-floden, vill man inte åka taxi så kan man ta BTS-Skytrain till ändstationen Saphan Taksin och därifrån ta Express-båt till Changbryggan (13 Bath/person).

På vägen passerar man de flesta av Bangkoks lyxhotell (Orientel m.fl.), vilka också har egna bryggor om man känner för ett stopp.

 

SmaragdbuddhanAttraktioner på Grand Palace

Den stora attraktionen inne på palatsområdet är smaragdbuddhans tempel. Templet omges av en tempelmur med imponerande väggmålningar som bildar en berättelse (Ramakienberättelsen).

Smaragdbuddhan är smid ur ett enda stycke Jadesten (alltså inte Smaragd) och sägs härstamma från år 1434. Statyn byter kläder 3 ggr/året för att symbolisera Thailands 3 årstider och klädbytet utförs alltid av någon ur kungafamiljen.

Palatset började byggas 1782 för att markera tillträdet av Kung Rama I, samt flyttandet av huvudstaden från Thonburi till Bangkok.  Palatset var hem för Kungafamiljen från 1782-1946 och en av byggnaderna (Chakri Maha Prasat Hall) används fortfarande vid officiella mottaganden.

Att tänka på