Gifta eller viga sig i Thailand - Bröllop i Thailand - vigsel


Gifta sig i Thailand

Vigsel i Thailand

På Koh Lanta kan ni gifta er för första gången eller förnya era löften och återromantisera er relation på nytt!
Barfota på ett blomsterprytt hjärta i sanden vid solnedgången, med eller utan vittnen – i Thailand blir det naturligt, exotiskt och spännande samtidigt som det är prisvärt och romantiskt!

 

Vigsel i Thailand

Vigseln kan förrättas borgerligt av borgmästaren eller annan förrättare, Buddhistiskt med hjälp av munkar eller kristet med engelsktalande präst. Dock väljer 99% den borgerliga varianten där borgmästaren signerar vigselcertifikaten och sen läggs krutet på att få ceremonin runt omkring så romantisk och exotisk som möjlig. Travel Insight har arrangerat över 200 vigslar de senaste åren och har 3 heltidsanställda som jobbar med varje par från ett par månader upp till ett år innan själva vigseln äger rum.

Bröllop i Thailand

Flygbokningen tar kunden själv hand om och sker antingen reguljärt till Bangkok med inrikes till Krabi alternativt charter till Phuket eller Krabi. Därifrån tar Travel Insight över och bokar transport och boende. Er bröllopskoordinator möter upp i samband med incheckningen.

 


Intresset för att vigas i Thailand har ökat markant varje år och allt fler väljer bort att genomföra en borglig vigsel i Sverige före eller efter sin resa då Travel Insight kan inkludera pappershanteringen för att få vigseln efterregistrerad i Sverige vid hemkomst. Det paret själv måste ordna tidigast 4 månader innan vigsel är att beställa;

  1. Äktenskapslicens baserad på hindersprövning via folkbokföringen (kan göras via Internet)

  2. Inkomstuppgift på mannen där yrke framgår, t ex lönespec eller inkomstuppgift för egenföretagare.

  3. Referensbrev där det intygas att båda är ogifta. Har någon varit gift tidigare ska detta styrkas med dom från tingsrätt.

  4. Passkopior.

Gifta sig i Thailand

Många frågar just varför inkomstuppgift ska lämnas och det är en förutsättning för att vigseln ska bli giltig i Thailand där mannen kan försörja sin hustru. Det är den thailändska vigselcertifikatet som sedan den Svenska myndigheten kräver för att kunna registrera den som giltig i Sverige.


Handlingarna, eller underlaget, lämnas in till UD:s Juridiska Expedition samt Thailändska Ambassaden i Stockholm för vidare postgång till Thailand där vi tar hand om den auktoriserade översättningen och ser till att handlingarna godkänns av Utrikesdepartementet i Bangkok. Därefter skickas de ner till Travel Insight på Lanta som förbereder underlaget tillsammans med Lantas borgmästare.
Väl på vigseldagen signeras vigselhandlingarna och vigseln äger rum och Travel Insight tar hand om papper igen för en ny runda till UD och översättning innan de skickas till parets hemadress för efterregistrering vid den lokala folkbokföringen. Proceduren låter krånglig för utomstående men rutinen är väl upparbetad och det enda paret egentligen behöver göra är att ta fram de första handlingarna och följa de instruktioner som ges vid mejlkontakten.

Vigsel i Thailand

Men den roliga och framförallt romantiska delen av ett bröllop i Thailand handlar mer om färgval på blommor, musik och menyval. En bröllopskoordinator följer paret hela vägen i processen att bygga upp ett program som är helt anpassat efter parets önskemål.
Vid första mejlkontakten skickas ett inspirationsdokument ut där några olika standardpaket ges som förslag med tillval. Paret uppmanas verkligen tänka igenom hur de vill ha det på sin dag och vi jobbar hårt på att skräddarsy varje arrangemang.

 

 


Vigseln synkas till solnedgången då fotografering blir som bäst. Paret har kanske haft spa-behandlingar under dagen och en mysig lunch. Om det finns medföljande brukar vi anordna ett program för dem också under dagen.

Vid blomsterhjärtat står vigselförrättaren redo och kanske en låt spelas live eller via medhavd CD. Blomsterprydnader varierar efter parets önskemål och ofta är det också här paret behöver ha acceptans för det som går att ordna baserat på tillgång från fastlandet.
Att arrangera ett bröllop i Sverige är mer exakt medans en vigsel i Thailand ofta innehåller billigare och fler ingredienser. De flesta som väljer en thailändsk vigsel har i regel tänkt igenom sitt beslut och ser den stora fördelen med att slå ihop bröllopsresa och semester i ett.
Det händer många gånger att paret gifter sig hemligt och annonserar i tidningen med påföljd att mobilen ringer dagen efter! En del väljer någon av våra privata stränder medan andra väljer de etablerade hotellen som vi arbetar med. Vid de större stränderna får man också räkna med att fler människor stannar till just vid vigseln – och det sprider mycket värme och glädje runt omkring. Man får ibland räkna med att en och annan översvallande turist med tårar i ögonen frågar om de får ta kort efteråt.

Ceremonin görs oftast på engelska men om paret har den äldre generationen med sig händer det också att ceremonin hålls på svenska där talet fokuserar på kärleksrelationen och ringens symboliska värde.. Paret får själv bestämma om de vill avge löften eller lägga in varsin del i talet till varandra. Vill man ha en kristen inramning har vi möjlighet få en engelsktalande präst till Koh Lanta.

Bröllop i Solnedgång

Korttagning och brudskål i solnedgången innan middagen är ett bestående minne och ger fantastiska bilder. Middagen kan dukas upp vid privat bord på stranden där servitörerna servar enbart paret med eventuellt följe. Underhållning med eldshow, fyrverkeri eller musik brukar sätta en extra festlig stämning. Varmluftsballonger i papper kan skickas upp av paret under middagen och är en gammal thailändsk ceremoni som förstärker den exotiska touchen.

Paret stannar i regel kvar några dagar efter vigseln och njuter innan vidare färd till nya resmål eller hemfärd blir aktuellt.


Gästskribent: Stefan Lebert

För mer info: www.travelinsight.net eller mejla wedding@travelinsight.net


Fotona publiserade med tillstånd av travelinsight.net

Text och bilder får ej kopieras © Copyright 2007

Gifta eller viga sig i Thailand - Bröllop i Thailand - Vigsel