Thailands Kung - Konungar och kungar i Thailand


Thailands Kung - Konungar och kungar i Thailand

Den mest inflytelserika dynastin i Thailands historia är Chakridynastin. Chakridynastin är även den kungaätt som än idag sitter på tronen i Thailand.

Det var under 1872 då den dåvarande kungen Taksin blev förklarad sinnessjuk som Chao Phya Chakri blev krönt som kung i Thailand.

Chao Phya Chakri blev krönt under namnet Phra Buddha Yod Fa Chualok (Rama I).

 

 

Nedan listar vi alla kungar med information i Chakridynastin med början med Konung Phra Buddha Yod Fa Chualok.

Kung Phra Buddha Yod Fa Chualok (Rama I) 1782-1809

Chao Phya Chakri som tidigare var general i Taksin´s arme blev krönt som kung 1872 då den dåvarande kungen Taksin blivit förklarad sinnesjuk. Chao Phya Chakri fick vid kröningen namnet Phra Buddha Yod Fa Chualok (Rama I).
Det första Rama I gjorde var att flytta huvudstaden från Thon Buri till andra sidan floden, till Bangkok. Detta för att staden skulle bli lättare att försvara och få bättre tillväxtmöjligheter.
Bangkok som betyder olivträdens by var vid denna tidpunkt endast en liten handelsplats. Bangkok som av Thailändarna själva kallar Krung Thep betyder Änglarnas Stad.

Kung Buddha Loetla Nabhalai (Rama II) 1809-1824

1809 tog kung Phra Buddha Yod Fa Chualok´s son, Kung Buddha Loetla Nabhalai (Rama II) över tronen. Hans stora intresse var litteratur och kultur. Han såg till att åyeruppbygga det kulturella arv såsom tempel, skrifter och skulpturersom sargats av Burmesernas invationer. Förutom detta återupptog han kontakterna med västvärlden. Han lyckades också skaffa sig hela 73 barn med totalt 38 olika kvinnor.

Kung Nangklao (Rama III) 1824-1851

Kung Rama III införde västerländsk medicin såsom smittkoppsvacinering och lät införa den första tryckpressen med det Thailändska typsnittet.
Kung Nangklao var Buddhist och lät också bygga några av Bangkoks´s finaste tempel.

Kung Mongkut (Rama IV) 1851-1868

Kung Rama IV var en mycket bildad man och lät bygga nya vägar, kanaler och såg även till att stifta nya lagar som skyddade kvinnors och barns rättigheter. Kung Mungkut öppnade gränshandel med Kina och lyckades även att öka jordbruksproduktionen i landet. Även de Europeiska diplomatiska förbindelserna öppnades och han lyckades ta bort de Thailändska handelsrestriktionerna.

Kung Chulalongkorn (Rama V) 1868-1910

Kung Rama V som även kallades för Chulalongkorn (den vita elefantens herre) blev en av de mest populära regenter i landet under Chakridadynastin. Han lyckades att avskaffa slaveriet, införde det första postkontoret i landet, inrättade ett helt nytt skolsystem och grundade även ett statligt bibliotek. I och med att det nya skolsystemet blev statligt hade inte heller munkarna hand om all undervisning.
Chulalongkorn blev också den förste Thailändske kung att besöka Europa. Sverige besökte han 2 gånger, 1897 och 1907.

Kung Vajiravudh (Rama VI) 1910-1925

Kung Rama VI efterträdde sin far Chulalongkorn 1910 då han avled. Vajiravudh var en mycket intellektuell person och satsade mycket på nya skolor. Han införde även obligatorisk skolgång och översatte till och med Shakespeare till Thailändska.
Under första världskriget anslöt han dåvarnade Siam till de allierade styrkorna. Hans far som hade ideér att införa en konstitutionell monarki var han tveksam till. Han ansåg inte folket riktigt redo för detta och väntade.

Kung Prajadhipok (Rama VII) 1925-1935

Prajadhipok som efterträdde sin bror Vajiravudh var inte heller riktigt redo att införa konstitutionell monarki likt den brittiska. Men 1932 den 24:e Juni gjordes en militärkupp av radikala siameser som studerat i Paris och unga militärer. 1935 abdikerade Prajadhipok och efterlämnade tronen till sin tioårige brorson Ananda Mahidol. Han var dock inte myndig så maktkampen slutade i att premiärminister Pibul Songkhram tog makten. Pibul styrde som en diktator och anslöt sig till och med till nazisterna under andra världskriget. Efter kriget tvingades han på landsflykt men kom snabbt tillbaka till makten då Ananda Mahidol sägs ha våda skjutit sig själv till döds. Rykten gick dock om att premiärminister Pridi Phanomyong låg bakom dödsfallet. Pridi fick dra sig tillbaka och Pibul kom åter till makten.

Kung Ananda Mahidol (Rama VIII) 1935-1946

Ananda Mahidol föddes den 20 september 1925 i Heidelberg, Tyskland. Ananda Mahidol han aldrig krönas till kung då han troligtvis mördats i sin säng den 9:e juni 1946 i det kungliga palatset. Han fick dock en kunglig titel av hans yngre bror Bhumibol Adulyadej.

Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) 1946-idag

Bhumibol Adulyadej föddes den 5 december 1927 i Cambridge, Massachusetts, USA. Bhumibol är yngre bror till Ananda Mahidol och sonson till kung Chulalongkorn. Bhumibol´s far var prins Mahidol av Songkhla och känd som "the Father of the Modern Thai Medical Profession”.
Kung Bhumibol befann sig i Schweiz där han studerade naturvetenskap vid Lausannes universitet när han fick reda på att hans bror avlidit. Med denna vetskap lade han om sina studier och började att studera statsvetenskap och juridik.
1948 träffade han sin blivande hustru, hans egen kusindotter. Den 5:e maj 1950 kröntes han till Rama IX i Pathumanpalatset Bangkok. Kung Bhumibol gifte sig den 28 april 1950 med Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara.
Bhumibol är också den mest bereste kungen i Thailand genom tilderna. Han har besökt alla de 76 provinser som finns och startat otaliga projekt med att hjälpa och ta i tur med de problem han upptäckt på sina resor. Kung Bhumibol är nu den kung som varit längdst regerande monark i världen och han är mycket älskad och respekterad av folket.

Kung Bhumibol Adulyadej och drottning Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara har 4 stycken barn:

Prinsessan Ubol Ratana, född 5 April 1951.
Kronprins Vajiralongkorn, född 28 juli 1952.
Prinsessan Maha Chakri Sirindhorn, född 2 april 1955.
Prinsessan Chulabhorn, född 4 juli 1957.

Thailands Kung - Konungar och kungar i Thailand