Sankampaeng Hot Springs i Chiang Mai Thailand


Sankampaeng Hot Springs, Chiang Mai/ Thailand

Sankampaeng Hot Springs


Varma källor är väl något de flesta av oss förknippar med Island och dess gejsrar. Känslan av att få uppleva det varma vattnet från jordens inre i vårt annars frusna nordiska broderarland står med på många reseälskares ”att göra lista”. Men faktum är att detta naturfenomen uppenbarar sig även i Thailand! Närmare bestämt några mil utanför Chiang Mai i norra Thailand.

Sankampaeng Hot SpringsOmrådet heter Sankampaeng Hot Springs och det varma källorna är belägna mitt i en underbar blomstrande park istället för ett fruset vinterlandskap. Varmvattenkällorna, vilka har en hög svavelhalt som sägs kunna bota krämpor och föryngra kroppen, har på ett listigt sätt utformats till olika ändamål.

 

 

Äggkokning

Den varmaste källan används till att koka egg! Besökare köper en bambukorg med höns eller vaktelägg för 50 Baht för självkokning.

Sankampaeng Hot Springs

En annan källa används som en barnpool, poppis bland mammor och barn under 10, medans de flesta andra besökare; gammal som ung, nöjer sig med ett skönt fotbad i floden som rinner från huvudkällan igenom hela området. Ett tips är att sätta sig nära flodmynningen då vattnet tenderar att bli grumligare ju fler fötter det passerat.

Sankampaeng Hot SpringsPå området Finns också en naturligt uppvärmd mineralsimbassäng för alla åldrar, där man också kan få enklare spa behandlingar för 100-200 Baht, samt fot& thaimassage för ett bra pris.    
Sankampaeng Hot Springs är ca 45 år gammalt och har successivt byggts ut och har idag en asfalterad gångväg för rullstolsburna, restaurang och kiosker samt försäljning av lokala thailändska hantverk. Parken är populär både bland turister och lokalbor och fungerar också utmärkt för att ta med sig picknick och avnjuta i skuggan av något av parkens stora tikträd.

 

 

Att ta sig dit

Sankampaeng Hot Springs ligger 35 km öster om Chiang Mai och kan antingen nås med bil, vilket tar ca 45 minuter, guidad turbuss eller de gula pickuptaxibilarna som avgår från Chiang Mais nightmarket för 50 Baht och tar ca en timme. inträdet kostar 40 Baht för vuxna och 20 Baht för barn under 12 år.

Text & bilder: Henrik Johansson 2009
Copyright © Thailandsfakta.se