Resetips inför Thailandsresan


Resetips Thailand

thai air

Här kommer lite resetips att tänka på när du ska åka till Thailand.

Flygresan till Thailand tar ca 11 timmar från Sverige och om du flyger reguljärt måste du göra ett byte någonstans i Europa. När du flyger hem tar resan ca 12 timmar. Detta beror på att det alltid är motvind hem, trot eller ej.
Du kommer troligtvis att landa på Suvarnabhummi i Bangkok eller på Phukets flygplats.

Är du Svensk medborgare får du vara i Thailand i 30 dagar. Vill man stanna längre så måste du söka turistvisum på Thailändska ambassaden. Gör du detta kommer du att få ett visum på 60 dagar som kan förlängas med 30 dagar. Läs mer om Visum till Thailand här.

De billigaste flygbiljetterna hittar du på internet. Sök på flertalet olika websidor för att jämföra priserna. Ganska många platser i Thailand har flygplatser och det kan vara värt pengarna att ta flyget ibland istället för exempelvis buss.

Reskassan bör inte bara bestå av pengar. Blanda gärna upp kassa med kontanter, resecheckar och ditt kontokort.
Beräkna din budget!! Detta kan du göra på vår budgetsida »

Svenska kontanter går bra att växla på alla växlingskontor och banker i Thailand. På alla internationella flygplatser finn ATM automater som du kan ta ut pengar på till en bra växlingskurs.

Resecheckar är bra om du skulle bli bestulen. Ersättnings checkar kan du få på närmaste bank. Det bästa sägs vara om du växlat in dina resecheckar till US $. Tänk på att du måste legitimera dig när du löser ut dina checkar. Detta innebär att resecheckerna är värdelösa för tjuvarna. Skaffa inte mindre valörer på resecheckarna än 100 $, då för du nämligen inte lika bra växlingskurs.

Kontokort kan du använda nästan överallt. Det vimlar av ATM automater och de tar nästan alla kort såsom Visa, Mastercard och American express. När du tar ut pengar kommer troligtvis en avgift på 1,5 % att tas ut, detta kan variera beroende på vilken bank du har. Det bästa är att höra med din bank först. Ica banken är ett annat alternativ som inte tar några avgifter eller andra påslag.
Tänk också på att det är ganska "vanligt" med kontokortsbedrägerier. Thailand har varit lite ökända med bedrägerier, betala därför helst inte med ditt kontokort i tex. restaurangen utan ta ut pengar i förväg i någon ATM automat.

Pengaförvaring finns på de allra flesta hotell i form av en sk. Safetybox. denna säkerhetsbox som brukar vara i reseptionen är oftast gratis. Skaffa alltid en, att förvara hela reskassan på rummet kan bli dyrt och besvärligt.

I barområdena där det samlas mycket folk dras sig också ficktjuvarna. Var därför vaksam med tex. bartjejer och katoyer som börjar bli närgångna. Detta kan vara ett försök till stöld. Ha alltid koll på dina pengar när du går ut. En bra ide är att ha pengarna i någon form av pengaförvaring under kläderna eller kanske dela upp kvällskassan på två ställen på kroppen.

marknad

Som ny västerlänning eller farang som vi kallas får man ofta betala överpriser. Detta gäller inte bara vid marknadsstånden utan myndigheterna tar ibland ut en extra avgift för sevärdigheter från faranger.

 

I början är det svårt att veta prisnivån på olika saker, gå därför runt och fråga på lite olika stånd så du bildar dig en uppfattning om prisnivån. Det pris du sedan betalar är ett resultat av hur bra informerad du är och hur bra du kan pruta. Ett annat tips är att lära dig lite Thailändska så, då förstår de att du inte är en nykommen turist och ger genast ett lägre utgångsbud. Tyvärr för oss så ses faranger som rika och vi kommer troligtsvis inte få samma priser som en thailändare, men nivån kan bli ganska bra om man är duktig och välinformerad.
Läs mer om shopping i Thailand»

tuk tuk


Ska du åka tuk tuk så kommer du få betala överpris om du inte vet vad det kostar. Att fråga efter ankomsten vad det kostar är att tigga om att betala för mycket. Vet du däremot vad det kostar så ger du bara föraren pengarna vid ankomsten.

Ska du åka taxi så är det säkrast att åka med taxametern på, iannat fall får du säkerligen ett överpris vid ankosten. Kolla att taxametern ör på innan.

 

Packning:

När du reser till Thailand för första gången är det väldigt lätt att packa ner för mycket kläder. Rådet är att inte ta med för mycket kläder. I Thailand finns så mycket fina och billiga kläder (även skräddarsydda) att du med all säkerhet kommer att köpa på dig en hel del. Iallafall om det är första resan. Även tvättning av kläder är billigt här. Lämna in kläderna på dagen och de är färdigtvättade strykta och inslagna dagen efter. När du går runt på gatorna i turistorterna kommer mängder av skräddare (oftast indier) att vilja sälja skräddarsydda kläder. Här kan man göra riktigt bra klipp och oftast har de fasta priser. Man kan dock se upp med vilken kvalitet på silket som man får.

Andra saker att ha med sig när man åker till Thailand är:

- Ryggsäck
- Tandborste och tandkräm
- Myggmedel
- Guidebok över thailand
- Kamera
- Penningbälte eller liknande
- Körkort och id kort
- Visakortet
- Försäkringspapper
- Passet
- Klocka
- Huvudvärkstabletter
- solskyddsmedel
- Solglasögon
- Kopior på flygbiljetter och andra handlingar såsom visa mm och ett glatt humör.

hawng nam


När du ska på toaletten i thailand så ser den oftast ut så här. Meningen är att du ska sitta på huk och göra dina behov. När du sedan är färdig sköljer du dig ren med vattnet och sedan "spolar" du genom att hälla vatten med en skopa som ligger i en tunna vid toaletten.

För den som föredrar något annat är ett tips att ha med sig toalettpapper och kanske lite tvål med sig ut.

Många ställen har dock börjat byta ut dessa toaletter till sitt-toaletter.

Glöm inte att kolla din försäkring. De flesta hemförsäkringar har en reseförsäkring som ingår men dessa försäkringar täcker kanske inte allt. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller i din.

  TILL SIDA 2 >>