Phuket stränder


Kronisk stress?...Borta: Phukets Stränder


Det spelar ingen roll hur dålig din dag har varit, vissa saker lyckas alltid att få dig på bättre humör. Bara du hör orden Kalle Anka på julafton, choklad, glass, chokladglass, Ravellis straffräddning mot Rumänien, eller en promenad på stranden, kan du inte låta bli att le.  Det är något speciellt med att få varmt, skummande vatten över fötterna och känna sanden sakta rinna mellan tårna, och det är då, i det ögonblicket, du känner känslan av total avkoppling. Det finns få platser i världen där du kan uppleva detta bättre än på den thailandska ön Phuket.

Phuket sträcker sig en bit ut i Andamansjön och är kronjuvelen bland Thailands alla öar. Denna bedårande plats i södra Thailand har nu helt återhämtat sig från tsunamin som svepte in över ön i slutet av december 2004, och turisterna har återvänt för att njuta av det klara vattnet, det varma mottagandet, den kryddiga maten, det fantastiska vädret och de vackra stränderna.

iStock_000003272241XSmall.jpg

Phuket är praktiskt taget helt och hållet omgärdat av stränder, med de mest populära belägna på den västra sidan av ön. Närmast flygplatsen, i nordväst, ligger stränderna Mai Khao och Nai Yang, och erbjuder ett lugnare och mindre exploaterat alternativ till nattlivet och festandet i Patong och stränderna längre söderut. De ofördärvade stränderna Surin, Kamala och Bang Tao ligger strax norr om Patong (nära Nai Yang) och har solblekta vita stränder och det blåaste vatten du kan tänka dig, och är du ute efter lyxiga resorter och flådiga Phuket hotell, ja då är det hit du ska åka. Åker du vidare söderut passerar du Patong med sina lugna vågor, sin guldbruna sand, och sitt myller av barer, restauranger, skräddare, och nattklubbar.  Ännu längre söderut blir festställena färre, och du passerar Karon, Kata, Kat Noi i tur och ordning på din väg som slutligen tar dig till templen i Nai Harn. Karon, Kata och Kata Noi har i stort sett samma bekvämligheter som Patong, men här slipper den livliga trafiken och nattklubbarnas basgångar. Tyst och bedövande vackra, utan att för den delen vara tråkiga, har de här tre stränderna i väster blivit populära alternativ till partylivet i Patong.

Det är de stora stränderna som drar folket, och inte utan anledning. De är lätta att nå, sanden är finkornig, vattnet är underbart varmt, och alla verkar le och må bra. Det är dock de lite mer svåråtkomliga stränderna som verkligen kommer att få dig att tappa hakan av förtjusning. Stränderna Paradise, Emerald, och Nai Thong är svårare att ta sig till, men ger i slutändan en större tillfredsställelse. En bra bit från folk och vimmel, är det bara du, sanden, vågorna, suverän snorkling, och en stor dos av avkoppling kvar.

Det tar bara en timme att flyga från Bangkok till Phuket,  men när du kliver av flyget känns det ändå som om du kommit till en helt annan värld. För de flesta betyder Bangkok  trafikkaos, hektiskt atmosfär och dålig luft, och det är förmodligen så långt man kan komma från det avslappnade livet på Phukets stränder. Thailands favoritö har nu direktflyg till en rad olika destinationer i Europa och Australien, vilket gör det lättare än någonsin att ta sig dit. Så när du nu sitter där framför datorn vid ditt skrivbord med värkande muskler i nacke och rygg, tårögd från stirrandet på siffror och tabeller på skärmen, och med ett humör som hela tiden är på bristningsgränsen efter att ha fått samma fråga för femtioelfte gången. Tänk då på stränderna på Phuket. Tänk på den underbara tid du hade där och hur härligt det hade varit att få åka tillbaka...och sen gör du det, bokar din nästa resa.

Skribent: Rikard Bergqvist

© 2010