Fakta om Koh Tao- Sevärdigheter och turist attraktioner i Koh Tao


Fakta guide och Sevärdigheter i Koh Tao

Koh Tao - Sköldpadde önKoh Tao som är ca 21 km² till ytan har ca 1,000 invånare. Antal turister per år är ca 140,000.

Koh Tao betyder Sköldpaddsön rakt översatt och är en liten och vacker ö i den Thailändska Gulfen.

Ön Koh Tao har naturligtvis fått sitt namn efter alla de sköldpaddor som fanns runt ön förut. Nuförtiden så har de flesta sköldpaddor flyttat till andra platser.

Koh Tao är även känt för sina fina dyk omgivningar. Befinner man sig på Koh Tao så är man aldrig långt borta från någon bra dykplats.

Till Koh Tao tar man sig bäst till med båt från Surath Thani eller Chumphon. Med express båt från Chumphon tar det ca 2 timmar att ta sig till Koh Tao. Är man från Bangkok så finns det mängder med resebyråer som anordnar turer till Koh Tao där buss eller tågbiljetter ingår till Chumphon och också båtbiljett från Chumphon till Koh Tao. Resan från Bangkok till Chumphon brukar ta ca 6 - 10 timmar och de flesta turer går på natten.

Båt till Koh Tao

Om man kommer från Phuket så är det enklare att åka till Surat thani och sedan till Koh Samui och vidare till Koh Tao.
Den bästa tiden att vara på Koh Tao är precis som i Koh Samui i December till Juni då det är som minst nederbörd. Regnperioden varar från September till November.

Koh Tao - BåtfärjaKoh Tao har en stor väg som förbinder den norra delen med den södra delen. Från Sairee i norr går vägen genom hela ön till Chalok Baan Kao i Söder. Vägen passerar och går igenom huvudbyn Mae Haad.

På Koh Tao finn möjlighet att hyra mopeder för ca 150 - 200 THB / Dygn. Vill man så kan man också hyra jeep. Priset för att hyra jeep ligger på ca 1,000 THB och uppåt.

Om man är osäker på att köra själv så finns det mängder med motorcykel taxi och taxi som kör nästan hela dagarna. Möjlighet att åka båt taxi finns också. Med dessa kan du smidigt nå stränder och öar runt om.
Sairee Beach - Koh Tao

Koh Tao

Koh Tao

Koh Tao

Det vanligaste om man åker till Koh Tao är att dyka,


Detta behöver inte betyda att det inte finns något att göra om man inte dyker. Några av aktiviteter man kan göra är:

 • Elefant Trekking
 • Mountingbike
 • Simma
 • Klättra
 • Vattenskidor
 • Åka Banan båt
 • Sola
 • Paddla kayak
 • Thai Massage
 • Vandra
 • Bowla
 • Shoppa

De stränder som finns på Koh Tao är:

Aow Leuk Beach
Chalok Baan Kao Beach
Haad Sai Daeng Beach
Hin Wong Beach
Jansom Beach
Koh Nang Yuan Beach
Laem Thian Beach
Lighthouse Bay
Mae Haad Beach
Mango Bay
Rocky Bay
Sairee Beach
Sai Tong Beach
Tanote Bay

Den mest besökta och kanske den kändaste av dessa stränder är Sairee Beach. Här hittar man också mest hotel och boende i Koh Tao.

Läs mer om stränderna i Koh Tao Strandguide»

Koh Tao - Utsikt

Koh Tao - utsikt

Åker man till Koh Tao finns det några sevärdigheter man måste se.

I Sairee finns ett litet fiske museum som är värt ett besök. En bit bakom detta museum ligger något som heter Fishery Conservation Unit. Här observerar man och dokumenterar det marina livet.
I Sairee finns också en liten bergstopp man lätt kan ta sig till där en underbar utsikt finns att beskåda över hela öst kusten. Här finns också ett stort skelett av en val att beskåda.

Gillar man utsikter så är det att rekommendera att åka till "Two view" som är den högsta platsen på Koh Tao. Här får du en fantastisk panorama utsikt runt hela Koh Tao.

Koh Tao

Koh Tao

Utelivet eller nattlivet i Koh Tao är inte lika påträngande som i tex. Patong men erbjuder ändå en hel del. De flesta stora barer och dansställen hittar ni på ständerna eller på bergstopparna. Här blir man underhållen med dans, musik, goda drinkar och eld jonglörer.

Några av de största ställena på Koh Tao är AC Paty Pub som ligger på Sairee, här ligger också In Touch, The Deck Beach Bar, Dry Bar, Maya Bar, Pure - Beach Lounge och Lotus Bar.

På Mae Had finns också en del ställen som:

Dragon Bar, Casper Sports bar, Tattoo Bar och Grill, The Whitening och La Matta Lounge.

På bilderna: Johan P med vänner.Dyka i Koh Tao

De allra flesta kommer dock till Koh Tao för att dyka.

Vattnet runt Koh Tao är fantastiskt klart och vanligt är att man har klar sikt under vattnet uppåt 35 meter. Temperaturen håller sig också på en mycket behaglig nivå, runt 27 grader.
Ett tips är dock att inte åka till Koh Tao och dyka mellan November till Februari då det blåser och regnar som mest. Vattnet är lite grumligare och sikten blir inte lika bra.

Koh Tao finns nästan alla stora dyknamn representerade såsom PADI, SSI, IANTD, BSAC och NAUI. Här kan man gå i princip vilken dykkurs man önskar. Allt från nybörjare till de mest avancerade dykkurserna.
Dykföretagen här säljer förutom dykkurser och utflykter också dykprylar och tillbehör från de bästa märkena.

Läs mer om Dykning i Thailand här.

Padi - Koh Tao

Charm Churee Villa - Koh Tao

Charm Churee Villa - Koh Tao

Vädret i Koh Tao är ungefär detsamma som i Koh Samui. Läs mer om vädret i Thailand här.

Boendet på Koh Tao är mycket varierande och bra. Här finns allt från tunna till tjocka plånböcker. De mesta i boendeväg finner man dock på de största stränderna såsom Sairee Beach, Mae Haad och Chalok Baan Kao.

Se hela listan över hotell, rum och bungalows i Koh Tao här.


Rekommenderade hotell i Koh Tao