Fakta om Koh Lanta - Krabi - Sevärdigheter och turist attraktioner i Koh LantaFakta och Sevärdigheter i Koh Lanta

Koh LantaInvånarantalet på Koh Lanta är ca 20,000 och den största av Koh Lanta öarna heter Koh Lanta Yai där Yai betyder Stor.
Koh Lanta Yai är ca 27 km lång och 8 km bred.
Omgivningen på Koh Lanta innehåller mangrove träsk, korallstränder och skrovliga berg.
Det är bara 12 stycken av öarna som är bebodda men det är bara på Koh Lanta Yai som turisterna finns. Kanske bara för att de flesta vackra sandstränder finns här, då främst på den västra kusten av ön.


Koh Lanta ligger i Krabi distriktet och är en av 52 st öar.

Platsen för den största bosättningen på Koh Lanta Yai heter Ban Saladan och ligger på den norra sidan av Lanta Yai. Det är också här som färjorna från Krabi (2 ggr / dag) och Phi Phi kommer. På Ban Saladan hittar man också ett postkontor, ett par banker med växlingssevice, hälsocenter, mat butiker, dykfirmor, utflyktsbutiker och mysiga restauranger som står på pålar över vattnet.
De banker som ligger här är Siam Commercial Bank och Siam City Bank. Att hitta ATM maskiner är heller inte svårt. Längs hela vägen finns det gott om ATM.

Koh LantaPå den sydöstra kusten av Koh Lanta ligger distriktets huvudstad, Ban Koh Lanta som också kallas för Gamla Stan av ortsbefolkningen. Hit kommer man på ca 30 minuters bilväg från Ban Saladan och på vägen hit kan man stoppa för att titta ut på en utkiksplats. Utsikten är mycker vacker med utsikt över öarna öster om Koh Lanta.

I Ban Koh Lanta hittar man också det mesta; en polisstation, postkontor, Koh Lanats sjukhus, brandstation, ett antal små affärer och mysiga restauranger.
På Ban Koh Lanta finns också möjlighet att hyra longtailbåt och ta dig ut till öar som ex. Koh Klang eller Koh Bubu.

Invånarna i Koh Lanta

Koh LantaDe människor som bor i distriket är Thai muslimer och Chao Naam som är havszigenare som kom till ön för ca 100 år sedan.
Ca 80 % av befolkningen är Muslimer och resten är i pricip Buddhister. Befolkningen på Koh Lanta försörjer sig främt på turismen, gummiträd, cashewnötter, bananer, fiske och räkodlingar.Koh Rok - Koh Lanta

Emerald Cave - Koh Lanta

Koh Lanta

Aktiviteter på Koh Lanta

Förutom att koppla av med sol och bad vilket de flesta som kommer hit för att göra finns ett och annat mer man kan göra.
Mai Kaeo Caves och Tiger Cave är två grottor som ligger på Koh Lanta som många gillar att utforska.
Lanta Festival är en festival som ägs rum på gamla stan någon vecka i mitten på Mars varje år.
Snorkelutflykter är populära inslag på Koh Lanta. Här kan man bland annat åka till Emerald Cave som ligger på Koh Muk och Koh Rok. Ett roligt inslag på Koh Rok är öns varaner.
Gillar man marknader så hålls det en varje Söndag utanför Ban Saladan. Även på Klong Nin hålls marknader, fast här på Lördagar.
Som på så många andra platser i Thailand kan man gå på elefant trekking vilket alltid är underhållande och roligt.
Även trevliga kanotturer anordnas. Kul sätt att se en fin omgivning.

Virgin Beaches på Koh Lanta

På Koh Lanta är stränderna "vigin beaches", vilket innebär att stränderna är skyddade. Här får tex. inte några fasta solstolsrader finnas och inga motordrivna leksaker såsom jetski, vattenskidor och liknande finnas. Detta medför att stränderna är mycket lugna och behagliga.

Här kan du läsa mer om stränderna på Koh Lanta »

Lilla Svenska skolan i Koh Lanta

Skolor i Koh Lanta

Numera finns det 2 grundskolor med förskola på Koh Lanta. Båda har webbsidor på internet. Dessa 2 är:

» Lanta Sanuk School Koh Lanta
» Lilla Svenska Skolan Koh Lanta

För vuxenstudier finns det också alternativ.

» Lanta Learning Centre Koh Lanta

Bilden lånad med godkännande av Lilla Svenska Skolan Koh Lanta.

Båt från Phi Phi till Koh Lanta
Koh Lanta

Hotell och boende på Koh Lanta

På Koh Lanta Yai finns det gott om hotell och annat boende. Nästan alla hotell har nära till havet och priserna variera allt ifrån några tior och upp till ca 1500 SEK / natt.

Enklast bokar du ditt hotell och beoende på Koh Lanta här.

Internet på Koh Lanta

Vill man ut på internet finns möjlighet till detta på lite olika internet caféer. Uppkopplingens kvalitet kan variera ganska mycket och vissa dagar kan det vara så illa att ingen uppkoppling kan göras mot internet.
Det är dock ganska billigt. Avgifterna ligger omkring 2 THB / min.

Frågor eller diskutioner om Koh Lanta?

Har du en fråga eller vill diskutera någonting kan du göra det i vårat Thailand Forum.

Vädret i Koh Lanta

Klimatet i Koh Lanta är tropiskt och temperaturen brukar ligga på mellan 30-34 grader på dagrana och 25-27 grader på nätterna. Havstemperaturen ligger på över 28 grader så det är inga problem att ligga i länge, även för badkrukan.


Rekommenderade hotell i Koh LantaFakta om Koh Lanta - Krabi - Sevärdigheter och turist attraktioner i Koh Lanta