Fakta om Thailand - Information och Guide i Thailand
Fakta och information om Thailand

Kungaparet1939 gjordes ett inofficiellt namnbyte från Siam till Thailand. 1945 ändrade man tillbaka till Siam. 1949 ändrade man åter tillbaka till Thailand. Thailand betyder "de frias land". Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig varit koloniserat.
Thailand blev självständigt år 1238.

Läs mer om Thailands historia här »

Thailands provinser och regioner

Thailand som består av 76 provinser, är 514 000km² till ytan varav land 511,770km² och vatten 2,230km² och befolkningen beräknas vara dryga 65 miljoner människor. Den största provinsen är Nakhon Ratchasima och den minsta är Samut Songkhram. Den folkrikaste är dock Krung Thep Maha Nakhon vilken innefattar Bangkok (BKK).

Thailand är indelat i 4:a huvudregioner:
Bergslandskapet Pak Nua i norr, Platålandet i nordöst Pak Isaan , den bördiga och centrala delen Pak Klang (Bangkok, Centralslätten och Thailandsviken), och den sydliga regionen Pak Thai som består av tropiska öar och stränder.
Dessa regioner är i sin tur indelade i 76 olika provinser. Läs mer om alla Thailands provinser här»

Detta fortsätter med att provinserna i sin tur är indelade i 729 distrikt. Distrikten är och indelade i så kallade underdistrikt och dessa är i sin tur indelade i bygrupper.

Thailands Stadsskick

Stadsskicket i Thailand är monarki. Kung Bhumibol har suttit längre på tronen än någon annan kung i världen. Befolkningen har väldigt stor respekt och vördnad för kungen och kungahuset.
Kungens födelsedag är den 5:e December 1927. Detta är även Thailands nationaldag.

Thailands nationalsång

Den Thailändska nationalsången heter Phleng Cha. Musiken är skriven av Phra Chen-Duriyang 1932 och texten är skriven av översten Luang Saranupraphan 1939.

Läs mer om Thailand nationalsång här »

Fakta om Thailand

Thaiands flagga har tre färger. Färgerna står för Nation, Religion och kung. Detta är också Thailands valspråk. Thailändska flaggan antogs den 28:e September 1917.


Thailand medverkar i följande internationella organisationer:

APEC, AsDB, ASEAN, CCC, CP, ESCAP, FAO, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICFTU, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Inmarsat, Intelsat, Interpol, IOC, IOM, ISO, ITU, NAM, OPCW, PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNIKOM, UNMIBH, UNU, UPU, WCL, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WToO, WTrO

När man fyller 18 år är man röstberättigad i Thailand precis som i Sverige.
Befolkningen i Thailand består av ca 80 % Thailändare resten är Kineser, Malajer, Indier, Burmeser och Laoter. Ca 94% kan läsa och skriva, vilket är i topp i sydostasien.

Landskoden för Thailand är TH. Valutan i Thailand kallas Bath och valutakoden är THB.

Växlingskursen är ca 100 Bath / 20 kr. För aktuell växlingskurs se valutaomräknaren.
Den största sedelvalören är 1000 Bath och den minsta 20 Bath. Mynten finns från 10 Bath till 25 Satang. (1 Bath = 100 Satang).


Tidsmässigt ligger Thailand 6 timmar för Sverige vintertid och 5 timmar före sommartid. Tidszon UTC +7.

Munk

Religion i Thailand

Religionen i Thailand är 95 % Buddistiskt, resten är muslimer (ca 3,8 %), kristna 0,5%, hinduer 0,1% och övriga ca 0,6%. De flesta muslimer är finns i de sydligaste delarna. Läs mer om Buddhismen här.

Wai hälsning


En Thailändare hälsar med en så kallad wai hälsning.

Denna hälsning är väldigt gammal och har sin historia i att man visar att man inte bär vapen. När man gör en Wai hälsning sätter man ihop sina händer under hakan. Utförandet av wai hälsningen skiljer sig något åt. Om man har lägre status så hälsar man alltid först, och lyfter händerna högre och längre än den som har högre status.
När ni kommer till Thailand kommer de flesta artiga Thailändare att hälsa med wai hälsning. ( utom munkar ) Detta betyder inte att du förväntas göra likadant men om du gör det så är det inte till det sämre.

Tänk också på att inte vidröra någon Thailändares huvud. Huvudet är nämligen en helig kroppsdel bland Thailändarna. Lägst status på kroppen har fötterna. Du får därför inte tex. rikta dina fötter mot en Buddha bild. Buddha bilden är nämligen också att betrakta som helig.

Ekonomin i Thailand

Från 1985 - 1995 hade Thailand världens högsta ekonomiska tillväxt. Tillväxten låg på ca 9 % i genomsnitt. Den höga tillväxten i Thailand ledde till stora spekulationer med den Thailändska valutan vilket ledde till den ekonomiska kris som kom 1997.
Den Thailändska Bathen tappade drastiskt i värde vilket medförde en ekonomisk kris i hela den asiatiska sektorn.
Tack vare en otroligt stark export på ca 20 % så stabiliserades ekonomin i Thailand år 1999 - 2000.

Kungafamiljen är de mest vördade i Thailand. Den Thailändska kungen är trots allt den kung som suttit längst vid tronen i Asien. Att förtala eller kritisera kungafamiljen kan medföra fängelsestraff då detta kan ses som högförräderi. Se också till att vårda dina pengar med porträtt på.

Läs mer om Thailands Kungar här »

Munkar kommer näst efter kungafamiljen. Om du är en kvinna ska du inte vidröra en munk, inte heller ge något direkt till honom. Detta för att det är förbjudet för en munk att vidröra kvinnor. Däremot går det bra att prata med munkarna.

Thailand som ligger en bit norr om ekvatorn har ett tropiskt monsunklimat med 3 årstider. De tre årstiderna styrs av monsunerna från sydväst och nordöst som blåser ca 6 månader var per år.

Klimatet

Nederbörden är som mest mellan maj och september, lite beroende på var i Thailand. Det regnar minst i nordöst och mest i söder.
Årsmedel-temperaturen är från 24 till 30°C. Ca 29 till 32°C i april-maj och ca 20 till 25°C i december-januari. Thailands södra halva får ca 2500 mm per år, i norr och i de centrala delarna av landet får man ca 1200 mm per år. På många platser faller skyfallsliknande regn nästan dagligen under regnperioden, vanligtvis från juni till oktober. Dessa går dock över ganska fort då solen tittar fram igen.
Under den "varma" årstiden då temperaturen närmar sig uppåt 40 °C bränner man ned djungeln och förbereder på så sätt nästa säsongs planteringar, vilket gör luften rökig och dammig. När det efterlängtade regnet kommer startar det ofta med ett kraftigt åskväder. Ju högre man kommer desto större är regnmängden och desto lägre är temperaturen. Ju längre norrut man befinner sig ju större temperaturvariationer. I sydostkusten är temperaturerna mindre varierade än i resten av Thailand.
Mer om klimat och vädret i Thailand kan du läsa här »

Snabba Fakta om Thailand Snabba Fakta om Thailand
» Invånarantalet är dryga 65 milj.
» Thailands huvudstad är Bangkok.
» Stadsskicket är monarki.
» Officiellt språk är Thai.
» Ytan är ca 514 000 km2.
» Befolkning, ca 80 % Thailändare, resten är Kineser, Malajer, Indier, Burmeser och Laoter.
» Naturtillgångarna är: Trä, Tenn Bly, Gips, Zink, Fisk och Naturgas.
» Thailand gränsar till Laos, Kambodja, Malaysia och Myanmar (Burma).
» Thailands högsta punkt är Doi Inthanon och mäter 2 576 meter över havet.
» Huvudstaden Bangkok har kordinaterna 13,7°N, 100,5°E.
» Telefon: Landsnumret är 066.
» Tidsskillnad vintertid är 6 timmar och på sommar 5 timmar. Tidszon UTC +7
» Valutan heter Baht (THB)
» Det är vänstertrafik i Thailand.
» Kungen heter Bhumibol Adulyadej. Drottningen heter Sirikit
» Vädret i Thailand är Tropiskt.
» Religionen är Buddhistisk (till största delen)
» Thailands landskod är TH.
» Den största sjön i Thailand är Songkhlasjön och den är 1 040 km² till ytan.
» Mekong är den längsta floden i Thailand och den är 4 909 km lång.
» Medellivslängden för män är ca 70 år. och för kvinnor ca 74,6 år.

Fakta om Thailand - Information och Guide i Thailand