Bergsbyar och etniska minoriteter i Thailand - Karen, Hmong, Lahu, Akha, Mien, Lisu, Paduang


Bergsbyar och minoritetsgrupper i Thailand

Bergsbyar och etniska minoriteter i Thailand

Att besöka dessa bergsbyar är en stor del av attraktionerna i norra Thailand, särskillt i Chiang Mai och Chiang Rai. Befolkningen har ingenting emot dessa turister detta då de är fattiga och några extra slantar kan hjälpa till.

 


Norra Thailand är hemmet för de Thailändska minoritets grupperna.

Bergsbefolkningen har invandrat från närliggande Asiatiska platser för dryga 100 år sedan. De flesta trivs med att bo högt upp i bergen, gärma 1000 meter över havet och uppåt.

De finns 7 st ganska stora bergsfolk ( Hilltribes ) i Thailand. Dessa är: Karen, Hmong (Meo), Lahu (Mussur), Akha (Kaw), Mien (Yao), Lisu (Lisaw) och Lawa (Lua). Inom dessa finns även underklaner och andra grupperingar. Varje bergfolk har också sina egna traditioner, klädstil och tro.

Förr så var deras stora inkomstkälla opium plantager men regeringen som arbetat hårt med att få dom att byta inriktning har lyckats bra med detta. Idag försörjer sig de flesta som bönder och odlar bland annat kål och frukter. Detta projekt kallades för det kungliga projektet och HM Kung Rama IX fick även mycket internationell beröm för sitt lyckade projekt.

Läs mer om Kung Rama IX här »

Karen - minoritetsgrupp

Karen

Karen är den största av bergsfolken med ca 400,000 människor. Befolkingen kommer ursprungligen från Myanmar och är numera Kristen då de blivit omvända till kristendomen av kristna missionärer.
I Karen finns det tre stycken undergrupper. Dessa är: White Karen eller Sgaw, Black Karen eller Pgo och Red Karen eller Kayah.

Hmong - Minoritetsgrupp

Hmong

Hmong är den näst största gruppen av bergsfolk med ca 150,000 människor. Befolkningen härstammar ursprungligen från Yunnan och mest kända för sina komplexa fina broderier. Hmong folket kan man träffa på runt Chiang Mai.
I Hmong finns det två stycken undergrupper. Dessa är: White Hmong och Green Hmong.

Lahu - Minoritetsgrupp

Lahu

Lahu som också är kända under namnet Musor är den tredje största bergsbefolkningen på ca 73,000 människor. Befolkningen härstammar ursprungligen från Myanmar och mest kända som skickliga jägare.
I Lahu finns det fem stycken undergrupper. Dessa är: Red Lahu, Yellow Lahu, Black Lahu, White Lahu och Lahu Sheleh.

Akha - Minoritetsgrupp

Akha

Akha befolkningen är ca 50,000 och härstammar från Tibet och Myanmar. Dessa människor kan man ofta träffa på när man besöker Chiang Rai i Norra Thailand.
Akha befolkningen kom till Thailand på 20- talet och varje år har de en stor sk. Swingfestival 120 dagar efter de planerat sitt ris. Opium används fortfarande bland av vissa delar av befolkningen.

Mien

Mien som även är känd under namnet Yao har ca 40,000 i befolkningen. Befolkningen härstammar från Kina och många kan fortfarande prata Kinesiska.
Mien är mest kända för sina broderier och sitt silversmede. Mien folket kan man träffa på runt Chiang Rai och Nan.

Lisu - Minoritetsgrupp

Lisu

Lisu bergsbefolkning är ca 28,000 och härstammar från Tibet och Yunnan. De är kända för att ha attraktiva kvinnor och äktenskap utanför bergsbyn är inte ovanligt. Deras största sysselsättning är att odla korn och grönsaker.

Paduang - Minoritetsgrupp

Paduang

Paduang är en undergrupp till Shan och kvinnorna är mest kända för sina långa utsträckta halsar vilket anses som vackert. Egentligen tillhör Paduang inte minoritetsgrupperna eftersom de ursprungligen kommer från Thailand. Befolkningen pratar med en slags dialekt som är lik Thailändska och som kallas för Thai Yai.